Amerikaanse tieners ontdekken Leidschendam-Voorburg en Nederland

0

maart 22, 2016 by admin

16 leerlingen en 3 begeleiders van 3 high schools uit de zusterstad Temecula (Californië, USA) brengen van 21 maart tot 2 april een bezoek aan Leidschendam-Voorburg en Nederland. Zij verblijven gedurende die tijd bij leeftijdgenoten thuis en draaien mee met een programma van twee middelbare scholen in Voorburg: Dalton-Voorburg en het Sint-Maartenscollege. Later in april staat een tegenbezoek aan Temecula gepland.

Al twee decennia vinden er uitwisselingen van middelbare scholieren plaats tussen beide zustersteden. Tientallen tieners hebben zo het dagelijkse leven in een andere cultuur leren kennen, aan beide zijden van de oceaan. De scholieren uit Nederland en Amerika verblijven daartoe altijd in gastgezinnen, draaien op school mee en trekken zo veel mogelijk op met hun leeftijdgenoten. De Nederlandse en Amerikaanse leerlingen die aan de uitwisseling deelnemen, hebben zelf voor hun reis moeten sparen.

“Het belangrijkste van de hele reis is dat de leerlingen het dagelijkse leven in hun gastgezin en op de scholen meemaken”, vertelt Daltondocent Vivienne Soesman, een van de coördinatoren van de uitwisseling. “De Amerikaanse leerlingen zullen bij vertrek ongetwijfeld weer moe maar vol nieuwe ervaringen teruggaan naar Amerika. Ze hebben dan een goede indruk van ons land en onze cultuur gekregen. Hopelijk zijn er ook vooroordelen over en weer weggenomen, zodat een van de doelen van de stedenband is bereikt. Omdat we al weer snel op tegenbezoek gaan in Temecula, blijven de vriendschapsbanden die tussen leerlingen zijn ontstaan ook echt in tact.”

Vol programma
Het aanstaande bezoek van de Amerikaanse leerlingen is een mix van cultuur, onderwijs en een beetje vakantie. De bedoeling is dat de leerlingen zo veel mogelijk facetten van het Nederlandse leven meemaken; van het gezinsleven tot en met de politiek. Het paasweekend halverwege het bezoek brengen ze ook door met de gastfamilies.

Op het 13-daagse programma staat onder meer een kennismaking met Leidschendam-Voorburg en er zijn bezoeken gepland aan Den Haag, Delft, Leiden, Muiden, Volendam, Rotterdam en Amsterdam (o.a. Rijksmuseum). Natuurlijk wonen de leerlingen ook enkele lessen bij op de middelbare school van de leeftijdsgenoot waar ze logeren. Op de laatste avond is er een afscheidsfeest op Dalton.

Al ruim twee decennia zijn er uitwisselingen tussen scholieren uit Temecula en Leidschendam-Voorburg. Op de foto de groep Nederlandse leerlingen die in 2014 aan de uitwisseling deelnamen, voor het stadhuis in Temecula.

Tegenbezoek
Van 16 tot 30 april brengt een groep van 24 leerlingen van de twee Voorburgse scholen een tegenbezoek aan Temecula. Zij verblijven dan bij de gezinnen van de Amerikaanse leerlingen die zij eerst zelf te gast kregen. Voor deze uitwisseling was veel belangstelling: meer dan 100 leerlingen hadden zich aangemeld.
Het programma van het scholierenbezoek uit en naar Temecula is samengesteld en gecoördineerd door vier docenten van Dalton Voorburg en Sint-Maartenscollege, met hulp van leden van de werkgroepen in beide zustersteden.

23 jaar stedenband Temecula
Het doel van de stedenband tussen Temecula en Leidschendam-Voorburg is de ontwikkeling van het (internationale) bewustzijn van de inwoners en medewerkers van de beide gemeenten. Het opbouwen van vriendschappelijke banden, het kweken van begrip voor de wederzijdse culturen en het vergroten en uitwisselen van kennis staan daarbij centraal. Sinds het begin van de stedenband in 1993 hebben er verschillende soorten uitwisselingen plaatsgevonden. De laatste scholierenuitwisseling vond plaats in 2014.

 


0 comments

Sorry, comments are closed.