Leerlingen uit Temecula bezoeken Leidschendam-Voorburg

0

maart 13, 2014 by admin

13 leerlingen en 2 docenten van 3 high schools uit de zusterstad Temecula (Californië, USA) brengen van 25 maart tot 4 april een bezoek aan Leidschendam-Voorburg en Nederland. Zij verblijven gedurende die tijd bij leeftijdgenoten thuis en draaien mee met een programma van twee middelbare scholen in Voorburg: Dalton-Voorburg en het Sint-Maartenscollege. Later in april en mei staat een tegenbezoek aan Temecula gepland.

Verblijf in gastgezinnen
Al twee decennia vinden er uitwisselingen van scholieren plaats tussen beide zustersteden. Tientallen middelbare scholieren hebben zo het dagelijkse leven in een andere cultuur leren kennen, aan beide zijden van de oceaan. De scholieren uit Nederland en Amerika verblijven daartoe altijd in gastgezinnen, draaien op school mee en trekken zo veel mogelijk met hun leeftijdgenoten op. De Nederlandse en Amerikaanse leerlingen die aan de uitwisseling deelnemen, hebben zelf voor hun reis moeten sparen.

Dagelijks leven meemaken
“Het belangrijkste van de hele reis is dat de leerlingen het dagelijkse leven in hun gastgezin en op de scholen meemaken”, vertelt Daltondocent Joost van Mensch, een van de coördinatoren van de uitwisseling. “De Amerikaanse leerlingen zullen bij vertrek ongetwijfeld weer moe maar vol nieuwe ervaringen teruggaan naar Amerika. Ze hebben dan een goede indruk van ons land en onze cultuur gekregen. Hopelijk zijn er ook vooroordelen over en weer weggenomen, zodat een van de doelen van de stedenband is bereikt. Omdat we al weer snel op tegenbezoek gaan in Temecula, blijven de vriendschapsbanden die tussen leerlingen zijn ontstaan ook echt in tact.”

Vol programma
Het aanstaande bezoek van de Amerikaanse leerlingen is een mix van cultuur, onderwijs en een beetje vakantie. De bedoeling is dat de leerlingen zo veel mogelijk facetten van het Nederlandse leven meemaken; van het gezinsleven tot en met de politiek. Het weekend halverwege het bezoek brengen ze ook door bij de gastfamilies.
Op het tiendaagse programma staat onder meer een kennismaking met Leidschendam-Voorburg en er zijn bezoeken gepland aan Delft, Leiden, Volendam, Arnhem en Amsterdam (o.a. Anne Frank Huis). Natuurlijk wonen de leerlingen ook enkele lessen bij op de middelbare school van de leeftijdsgenoot waar ze logeren. Op de laatste dag is er een sportdag bij Vlietlanden en ‘s avonds een afscheidsfeest op Dalton.

Tegenbezoek
Van 28 april tot 11 mei brengt een groep van 24 leerlingen van de twee Voorburgse scholen een tegenbezoek aan Temecula. Zij verblijven dan bij de gezinnen van de Amerikaanse leerlingen die zij eerst zelf te gast kregen. Voor deze uitwisseling was veel belangstelling: meer dan 100 leerlingen hadden zich aangemeld.
Het programma van het scholierenbezoek uit en naar Temecula is samengesteld en gecoördineerd door vier docenten van Dalton Voorburg en Sint-Maartenscollege, met hulp van leden van de werkgroepen in beide zustersteden.


0 comments

Sorry, comments are closed.