Over Temecula

Temecula ligt in Zuidelijk Californië even ten noorden van San Diego en ten zuiden van Los Angeles. Temecula ligt in een vallei, ongeveer 20 kilometer van de Pacific, omringd door bergen van ruim 800 meter hoog. Door de ligging in de vallei tussen de bergen is het in Temecula vaak warmer dan enkele kilometers verderop. Maar in de zomer kan de oceaanlucht ook voor verkoeling zorgen. De warme, droge dagen en koele avonden zijn een ideaal klimaat voor de bloeiende wijnindustrie.

Naam: ‘Zon door de mist’
De naam Temecula komt uit de taal van de Indianen. Het betekent: ‘Waar de zon door de mist breekt’. Als enige stad in Californië heeft Temecula nog steeds de originele Indiaanse naam. De Luiseño Indianen richtten Temecula op in de 18de eeuw, met de komst van de eerste Spaanse pioniers. Rond 1858 kende Temecula een korte periode van bloei, dankzij een treinstation op een belangrijke handels- en postroute. Nadat ernstige regenbuien een paar keer de treinrails hadden weggespoeld, kwam de stad in verval.

De nieuwe stad Temecula werd officieel in 1989 opgericht en is sindsdien sterk gegroeid, vooral als forenzenstad. Het oude western centrum bestaat nog steeds en is het visitekaartje van de nieuwe stad.

Bekijk de speciale website over ‘Old Town’.

De stad Temecula biedt een combinatie van natuurschoon, een levendige economie, veel gezelligheid en tal van recreatieve mogelijkheden. Het kent nog vele oude tradities uit het Westen, die zich meestal afspelen in het pittoreske ‘The Old Town’. Jaarlijks zijn er ook wijn- en ballonvaartfeesten.

Een snel groeiende stad
Alhoewel de geschiedenis van Temecula enkele eeuwen teruggaat, bestaat de gemeente officieel pas sinds 1989. Van de 8.300 bewoners in 1980 is de stad inmiddels uitgegroeid tot ruim 53.000 inwoners (januari 2000). Veel inwoners werken elders, zoals in San Diego, maar binnen de eigen gemeente is ook voldoende werkgelegenheid te vinden. Het midden- en kleinbedrijf groeit snel met prima winkelcentra waaronder een groot regionaal winkelcentrum (mall). Bedrijventerreinen met schone industrie zorgen ook voor steeds meer banen. De traditionele wijnindustrie mag niet vergeten worden en is zeer vermaard.
Het onderwijs in Temecula telt drie highschools, vier scholen voor voortgezet onderwijs en twaalf basisscholen. Er zijn drie bioscopen, veel restaurants, 21 parken (waaronder een Voorburg Park), een speciaal skatepark, een recreatiecentrum en binnen een afstand van 10 kilometer ook twee ziekenhuizen. Tevens is er een vliegveld in de directe omgeving. En niet te vergeten de vele wijngaarden en golfterreinen.

Er bestaan veel website over Temecula. Kijk bij de links.